Haberler / FUE tekniği mi ? yada DHI (choi) yöntemi mi ? bence EN ÖNEMLİSİ oturup beraber karar vermek :)

FUE tekniği mi ? yada DHI (choi) yöntemi mi ? bence EN ÖNEMLİSİ oturup beraber karar vermek :)

FUE tekniği mi ? yada  DHI (choi) yöntemi mi ?  bence EN ÖNEMLİSİ  oturup beraber karar vermek :)
Tarih  /  02. Mayıs. 2019

FUE tekniÄŸi ve DHI yöntemi nedir?

FUE tekniÄŸi ve DHI yönteminin farkları, saç ekimi yaptırmayı düÅŸünen kiÅŸilerin operasyona karar verme aÅŸamasında ilgi odağı olan bir konudur. Bilinirlik seviyesi en yüksek olan FUE tekniÄŸi ve saç ekiminde en yeni uygulamalardan olan DHI metodu arasındaki farklar, saç ekimi düÅŸünen hastaların kararsızlık yaÅŸamasına neden olabilmektedir. Öncelikle bilinmesi gereken nokta; hastanın hangi teknik için uygun aday olduÄŸuna, gerekli tetkik ve muayeneler doÄŸrultusundakarar verilmesi gerektiÄŸidir. ÖrneÄŸin; kanama riski yoÄŸun olan bir hasta FUE tekniÄŸi ile saç ekimi yaptırmak istese bile DHI tekniÄŸi için daha uygun bir adaydır. Verilebilecek bir diÄŸer örnek ise; hastanın saç kaybı çok yoÄŸun ve ekim gerektiren alan çok geniÅŸ ise;  hasta tek seanslık bir iÅŸlem için DHI metodu ile saç ekimi istese dahi FUE tekniÄŸi için daha uygun bir adaydır. Çünkü FUE tekniÄŸi tek seansta daha çok greft toplanmasına imkan tanır. FUE tekniÄŸi ve DHI yönteminin farklarını daha iyi  anlatabilmek için öncelikle tekniklerin ne olduÄŸunu ve nasıl uygulandıklarını  açıklamak gerekir.

FUE tekniÄŸi

FUE, Foliküler Ünite Ekstraksiyonu anlamına gelmektedir. Uzman doktorlar ve uzman bir ekip tarafından uygulandığı takdirde verimli bir saç ekimi stratejisi olan FUE , hem greft toplanırken hem de toplanan saç kökleri ekilirken kullanılan bir tekniktir. Hastanın FUE için uygun aday olduÄŸu muayene ve tetkikler doÄŸrultusunda belirlendikten sonra hasta-doktor ortak kararı ile saç ekiminin yapılacağı güne karar verilir.

 

Operasyon, hastanın saçlarının 3 mm uzunluÄŸunda kısaltılması ile baÅŸlar. Saç tıraşı tamamlanan hastanın donör (verici) bölgesi lokal anestezi ile uyuÅŸturulur. Mikro motor adı verilen özel ekstraksiyon aleti ile greftler toplanmaya baÅŸlanır. Greft, üzerinde küçük bir miktar doku parçası barındıran saç folikülerine verilen isimdir. Greftler tekli, ikili, üçlü ya da dörtlü saç folikülleri barındırabilirler. FUE tekniÄŸini uygulayan kiÅŸiler yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip olmadıklarında, saç kökü toplama aÅŸamasında yanlış açı kullanılabilir. Bu durum, saç köklerine zarar verme ve ekim iÅŸleminin verimli olmaması gibi riskler taşımaktadır.

Toplanan kökler, oda sıcaklığında bekletildiÄŸi takdirde 2,5 saat içerisinde ölmeye baÅŸlar. Ancak, saç kökleri özel sıvılar sıvıları içerisinde bekletilirlerse, 6 saate kadar yaÅŸamlarını sürdürebilirler. Bu sebeple toplanan kökler Hiposol ya da soÄŸuk izotonik sıvıları içerisinde bekletilir. Ekim aÅŸamasına geçildiÄŸinde, hastanın ekim yapılacak bölgesine lokal anestezi uygulanır. Bu aÅŸamada bladeler kullanılarak saç köklerinin yerleÅŸtirileceÄŸi kanallar açılır. Punch adı verilen özel iÄŸneler kullanılarak saç kökleri açılan kanallara yerleÅŸtirilir.

DHI Yöntemi

DHI, Direct Hair Implantation (doÄŸrudan saç ekimi) anlamına gelmektedir. DHI metodunun FUE tekniÄŸinin bir varyasyonu olduÄŸu söylenebilir. Çünkü; greft toplama iÅŸlemi FUE tekniÄŸinde yapıldığı gibi gerçekleÅŸtirilir. Ancak ekim aÅŸaması tamamen farklıdır. DHI yöntemini sadece FUE tekniÄŸinden deÄŸil, diÄŸer tüm tekniklerden ayıran fark; ekim iÅŸleminde Choi Implanter adı verilen özel Choi kaleminin kullanılmasıdır. Ayrıca, DHI yönteminde diÄŸer tekniklerin aksine, ekim bölgesine saç tıraşı yapılmasına gerek yoktur. TıraÅŸsız saç ekimi avantajı DHI’ın kadınlar tarafından daha çok tercih edilmesine neden olmaktadır.

 

Muayene ve tetkikler doÄŸrultusunda, hastanın DHI metodu için uygun olduÄŸu belirlendikten sonra hasta-doktor ortak kararı ile operasyon güne karar verilir. Operasyon gününde sadece donör alan tıraÅŸ edilir. Hem donör bölge hem de ekim yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuÅŸturulur. Sonrasında mikro motor kullanılarak toplanan greftler hiç bekletilmeden Choi kalemi ile ekim alanına yerleÅŸtirilir.Kökler Choi kalemine yerleÅŸtirilir, Choi’nin ucuyla kanal açılarak içerisindeki saç kökü kanala yerleÅŸtirilir ve ekim iÅŸlemi tamamlanır. Choi yöntemi olarak da bilinen metodun en büyük farkı bu aÅŸamada ortaya çıkar. Çünkü; Choi, kanal açma ve kök yerleÅŸtirme iÅŸlemlerini eÅŸ zamanlı yapmaktadır.

FUE tekniÄŸi ve DHI yönteminin farkları nelerdir?

  • FUE tekniÄŸi ve DHI yönteminin farkları arasında ilk dikkat çeken nokta, uygulama ÅŸekillerinin farklılığıdır.
  • FUE tekniÄŸinde tek seansta 3000-4500 arası, DHI tekniÄŸinde tek seansta 1500-2500 greft ekimi yapılabilir.
  • DHI tekniÄŸinde iyileÅŸme süresi FUE tekniÄŸine göre biraz daha kısadır ve kanama yok denecek kadar azdır.
  • FUE tekniÄŸi daha geniÅŸ bir alana ekim yapılabilmesi için DHI metodu ise; daha sık ekim yapabilmek için ideal yöntemdir.
  • FUE tekniÄŸinde saç tıraşı zorunluluÄŸu vardır, DHI tekniÄŸinde sadece donör bölgeye saç tıraşı yapılması yeterlidir.
  • DHI metodunda kullanılan ekipmanların maliyetinin daha yüksek olması ve ekibin daha kalabalık olmasından dolayı maliyet biraz daha yüksektir, FUE daha uygun maliyetle yapılabilir.
  • FUE tekniÄŸi 6-8 saat arası sürerken, DHI metodu biraz daha uzun sürelidir.


Ãœst