Haberler / saç ekiminden sonra kabuklanma nedir ? ne yapmak gerekir ?

saç ekiminden sonra kabuklanma nedir ? ne yapmak gerekir ?

saç ekiminden sonra kabuklanma nedir ? ne yapmak gerekir ?
Tarih  /  29. Nisan. 2019

Saç ekimi sonrası kabuklanma, operasyon sırasında saçlı deride köklerin toplanıp, yerleÅŸtirilmesi için açılan delikler etrafındaki kanın ve vücut sıvısının saç köklerinde kurumasıdır. Ä°yileÅŸme sürecinin bir parçası olarak, köklerin ekildiÄŸi alanda meydana gelen bu kabuklanma, yıkamaya baÄŸlı olarak yaklaşık 10 gün içerisinde ise kaybolur.

Saç ekimi operasyonları sırasında ekim bölgesinde yapılan müdahaleler, hafif kanamalara ve insizyon sıvılarına neden olduÄŸundan, ekimden bir kaç gün sonra bu sıvılar kabuklanır. Saç ekimi sonrası kabuk dökme olarak seyreden bu süreç, iyileÅŸmeye baÄŸlı olarak gerçekleÅŸtiÄŸinden endiÅŸe edilecek bir durum deÄŸildir. Yaklaşık 15 gün boyunca her gün tekrar eden losyonlu yıkama iÅŸlemiyle kolayca ortadan kalkan kabuklar, bu süre içerisinde asla koparılmamalıdır. Yapılan yanlış bir hareket, köklerin yerinden oynamasına neden olabilir. Bu nedenle kabuklar saç köklerinden tamamen geçene kadar dikkatli davranmak, saç saÄŸlığı için oldukça önemli olmaktadır. Ä°stisnasız saç ektiren herkeste görülen saç ekimi sonrası kabuklanma, ekim operasyonlarının olaÄŸan bir sürecidir ve dikkatli bir ÅŸekilde atlatılırsa herhangi bir sorun teÅŸkil etmemektedir.

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Nedenleri

Saç ekimi, temel olarak donör bölgeden alınan köklerin, saçsız alana ekilmesiyle gerçekleÅŸir [1]. Dolayısıyla, gerek saç kökleri toplanırken, gerekse de saçsız alana kanal açılıp, toplanan saç kökleri yerleÅŸtirilirken, minik uçlu da olsa kullanılan aletler, kafada ufak deliklerin (kesiler) açılmasına neden olur. Hem donör bölgede hem de ekim bölgesinde açılan bu delikler ise iÅŸlem sırasında kanar. Daha çok sızıntı olarak meydana gelen bu kanamaların 1-2 gün içinde kuruyup, pıhtılaÅŸmasıyla da saç ekimi sonrası kabuklanma ortaya çıkar. Saç köklerinin toplandığı donör bölge bandajlı olduÄŸu için saç ekimi sonrası kabuklanma o bölgede olmaz.

Saç ekimi sonrası kabuklanma iki nedeni vardır;

* Operasyon sebebiyle ortaya çıkan kanın pıhtılaÅŸması
* Operasyon sonrasında insizyona (yara) baÄŸlı vücuttan akan sıvının kuruması
* Kanın Pıhtılaşması

Saç ekimi sonrası kabuklanma nedenlerinin birincisi; iÅŸlem sırasında oluÅŸan kanın pıhtılaÅŸmasıdır. Pıhtı dediÄŸimiz, kandaki trombositlerin, yaralı bölgeye gidip, yara yüzeyine yapışması ve kanamayı durdurmak için yara bölgesinde birikmesidir. Aslında, oluÅŸan her yara sonucunda, kanamanın kontrol altına alınması için vücut bu iyileÅŸme sürecini yaÅŸar. Ufak da olsa saçlı deride açılan delikler de birer yara olduÄŸundan, aynı süreç saç ekimi sonrası kabuklanma için de geçerli olmaktadır. Dolayısıyla ekim operasyonu sonrası da doku, kanamayı durdurmak için hızlıca kendini korumaya alır ve yaranın bulunduÄŸu bölgede pıhtı oluÅŸturur.

Vücut Sıvısının Kuruması

Saç ekimi sonrası kabuklanma aÅŸamasının bir diÄŸer nedeni de insizyona baÄŸlı olarak vücut tarafından salınan sıvının kurumasıdır. Bu sıvı yaralanmanın akabinde vücut tarafından salınarak, yaralı bölgeyi iyileÅŸtirmeye ve orada doku oluÅŸturmaya yardımcı olur. Dolayısıyla saç ekimi sonrası saçlı deride açılan ufak deliklerin iyileÅŸmesi için de bu sıvı vücut tarafından salınır. Sıvı, yara bölgesini iyileÅŸtirirken, aynı zamanda çevreden gelecek zararlı etkilerden korur ve yaraya bakteri giriÅŸini önler. Yaralı bölgede doku oluÅŸumunu saÄŸlayan bu sıvı bir taraftan da dokunun saÄŸlam olması için kollajen salınımını harekete geçirir. Dolayısıyla dokuyu yenilemek için seferber olan tüm bu giriÅŸimler, saç ekimi sonrası kabuklanma olarak ortaya çıkar.

Saç ekimi sonrası kabuklanma iyileÅŸme sürecinin doÄŸal bir parçası olup, operasyon esnasında kafa derisi üzerinde oluÅŸan küçük yaraların kendi kendini savunmaya almasıdır. Bununla birlikte, ekim yapılan bölgede oluÅŸan pıhtılaÅŸma, yani kabuklanma sayesinde enfeksiyon riski de engellenmekte ve iyileÅŸme süreci hızlanmaktadır.

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Nasıl Geçer?

Saç ekimi sonrası kabuklanma, ekimden 3-4 gün sonra gerçekleÅŸtirilen yıkama iÅŸlemiyle geçmeye baÅŸlar. Bu süre zarfına kadar zaten kan kuruyup, kabuÄŸa döndüÄŸü için ekim sonrası ilk kez suyla temas eden kuru bölge, yumuÅŸar. Saç ekimi sonrası kabuklanma sürecinde, saÄŸlıklı saçların çıkışını kolaylaÅŸtırmak için saçlı derinin, bu pıhtılar ve ölü derilerden arındırılması gerekmektedir. Kabuklardan hızlı bir ÅŸekilde arınmanın yolu ise saç ekimi sonrası ilk yıkama ve sonrası hassas yıkamalardan geçer. Ä°lk yıkamada tek seferde tüm kabuklar dökülmez, bu nedenle yıkama iÅŸlemi kabuklar dökülene kadar her gün devam ettirilir.

Kimi zaman yıkama iÅŸleminde yapılan hatalar, kabuklarla beraber saç köklerinin kaybına da neden olabilmektedir. Bu nedenle kabukların dökülmesi için gerçekleÅŸtirilen yıkama iÅŸleminde saçlı deriye oldukça hassas davranılmalıdır. Hassas bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesi gereken yıkama iÅŸlemi ise temel olarak losyonlama, ÅŸampuanlama ve kurulama aÅŸamalarından oluÅŸmaktadır.

Losyonlama:

Losyonlama, saç ekimi sonrası kabuklanma sürecinden kurtulmanın ilk aÅŸamasıdır. Tüm saçlı deriyi kapsayan kabukların yumuÅŸamasını saÄŸlar. Bu nedenle losyonlama iÅŸlemi saç ekimi sonrası kabuklanma sürecinin en önemli aÅŸamasını oluÅŸturur. Losyonlama iÅŸleminin, her yıkamadan önce tekrarlanması kabukların daha hızlı dökülmesini saÄŸlar.

* Losyon, kabuklu alanın her yerine, kafa derisi gözükmeyecek yoÄŸunlukta, yani; deride hiçbir boÅŸluk kalmayacak bir ÅŸekilde dağıtılarak sürülür.
* Sürme iÅŸlemi hafif tampon dokunuÅŸlarla gerçekleÅŸtirilmelidir.
* Tüm saç diplerine ulaÅŸtığından emin olunduktan sonra ise, yaklaşık 40 dakika boyunca losyon saçlı deride bekletilmelidir.
* Kimi zaman kiÅŸiye ve kabuklanma durumuna baÄŸlı olarak, bu süre aşılabilir. Önemli olan saçlı derideki tüm kabukların yumuÅŸadığından emin olmaktır.
* Losyonlama iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilirken, losyonun kurumaması için çok sıcak veya çok soÄŸuk ortamda bulunmamaya da dikkat edilmelidir.

Yıkama:

Saçlı derideki tüm kabukların yumuÅŸadığından emin olduktan sonra, sıra saçlı deriyi kabuklardan arındırmaya gelir.

YumuÅŸayan kabuklar, tazyikli olmayan ılık suyla ovmadan, tampon hareketlerle saçlı deriden arındırılmalıdır.
Losyondan temizlendikten sonra saçlar, PH derecesine uygun bir ÅŸampuanla yıkanmalıdır. PH derecesine uygun olan ÅŸampuan kullanımı saçlı derinin kuruyup, gerilmesini önleyeceÄŸinden kullanılması önerilir.

Saçı köpürtecek kadar ÅŸampuan ele dökülüp, köpürtüldükten sonra saçlı deriye masaj hareketleriyle yedirilmelidir. OluÅŸan köpüklerin tıpkı losyonlama iÅŸleminde olduÄŸu gibi tüm alana yayılması saÄŸlanmalıdır.

Åžampuanlama iÅŸlemi de gerçekleÅŸtirildikten sonra saçlı deri yine aynı ÅŸekilde tazyikli olmayan ılık suyla çok iyi durulanmalıdır.
Losyonlu yıkama iÅŸlemi, kabuklar tamamen geçene kadar her gün bir kez, istikrarlı bir ÅŸekilde devam ettirilmelidir.

Kurutma:

Saç ekimi sonrası kabuklanma sürecinde, kurutma aÅŸaması da en az losyonlama ve yıkama aÅŸaması kadar dikkat gerektiren bir iÅŸlemdir. Saç köklerinin zarar görmemesi için temkinli yaklaşılması gerekir.

Yıkama iÅŸlemi sonlandıktan sonra, saçlı deri yumuÅŸak hareketler kurutulmalıdır.
Kuruturken sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Saç, hafif tampon hareketlerle kurutulmalıdır.
YumuÅŸak bir havlu veya sargı beziyle kurutulması önerilir. Kesinlikle saçın kendi kendine kurumasını beklemeyin. Kendi kendine kuması beklenen saç köklerinde enfeksiyon oluÅŸmasına neden olabilir.

Kurutma makinesi genellikle önerilmemektedir. Ancak eÄŸer kullanılacaksa düÅŸük ayarda ve uzakta tutularak kurutulmalı.

Normalde, operasyondan sonra ilk kez yıkanacak saçın, hastane ortamında, hemÅŸireler tarafından yıkanması önerilir. Ancak baÅŸka bir ÅŸehir ya da ülkeden gelen hastalar, ertesi gün evlerine dönmek zorunda kalabiliyor. Böyle durumlarda doktor tarafından verilen yıkama talimatlarına harfiyen uyulmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Kabuklar Ne Zaman Dökülür?

Saç ekimi sonrası kabuklanma kiÅŸiye göre deÄŸiÅŸse de yaklaşık 10-15 günü alır. Bu süre kiÅŸinin bağışıklık sistemine, hücre yenilenme hızına ve metabolizmasına göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. Saç köklerinden ayrılmaya baÅŸladıkça bu kabuklar kırmızıdan, sarıya dönen bir renk alır ve nihayetinde 5-6 gün içinde dökülmeye baÅŸlar. Yaklaşık 10-15 günün sonunda ise kabuklar saç köklerinden tamamen ayrılmış olur.

EÄŸer kabuklanma 10-15 günün sonunda hâlâ devam ediyorsa, öncelikle dökülmesi için hafif ıslak bir havluyla tampon hareketlerle kabukların yumuÅŸatılması önerilir. Ayrıca doktor tarafından tavsiye edilen nemlendirici losyonlar da, kabuklar dökülene her gün kullanılmalıdır. Çünkü saç ekimi sonrası kabuklanma yeni ekilen saç köklerinin saÄŸlık bir ÅŸekilde uzamasını engelleyebilir.

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Hakkında Önemli Bilgiler

Saç ekimi sonrası kabuklanma, ekim operasyonlarının her ne kadar doÄŸal bir sonucu olsa da, aÅŸağıda bahsettiÄŸimiz önerilere dikkat edilmesi, saç saÄŸlığı açısından oldukça önemlidir.

* Saç ekimi sonrası kabuklanma, saç köklerini nemsiz bıraktığı için beraberinde saç ekimi sonrası kaşıntı hissi oluÅŸturabilir. Ekim bölgesinde kaşıntı, oldukça az karşılanır bir durum olsa da asla kaşınmamalıdır. Çünkü saç kökleri yeni ekildiÄŸi için yanlış bir hareket köklerin, yerinden oynamasına sebep olabilir.
* Kabuklar asla koparılmamalıdır. Kabuklar zaten ekilen saç kökü etrafında oluÅŸtuÄŸu için koparmak, hem kök kaybına neden olabilir hem de koparılan yerde enfeksiyon oluÅŸturabilir.
* Kabukların tamamen dökülmesi zamana yayılmalıdır. Acele edip, sert müdahalelerle saç yıkanmamalıdır.
* Genellikle saç ekimi sonrası bepanthol losyon önerilse de öncelikli olan ekim doktoru tarafından önerilen losyon ve ÅŸampuanların kullanılmasıdır. EÄŸer doktor tarafından önerilen bir ÅŸampuan yoksa PH deÄŸeri 5.5 olan ÅŸampuanlar ya da bebe ÅŸampuanı tercih edilebilir.
* Bazı kiÅŸilerde saç ekimi sonrası aşırı kabuklanma görülebilir. Bu durum, genellikle ekimden 1-2 gün önce yoÄŸun alkol ve sigara tüketimine baÄŸlı olabilmektedir. Alkol ve sigara tüketimi kanı sulandırdığından, sonrasında oluÅŸan kabuklanma da daha yoÄŸun olmaktadır.

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Ä°le Ä°lgili Sık Sorulan Sorular

Saç ekimi operasyonu sırasında sorulan sorular kadar, saç ekimi sonrası yaÅŸanılacak süreç ile ilgili sorular da oldukça merak edilmektedir. Saç ekimi sonrası kabuklanma süreci de merak edilen konuların başında gelmektedir.

1. Kabuklar ekilen saça zarar verir mi?

Saç ekimi sonrası kabuklanma, ÅŸayet kiÅŸi kabukları elleriyle koparmıyor ise, iyileÅŸme sürecinin doÄŸal bir parçası olduÄŸundan ekilen saça herhangi bir zarar vermez. Kabuklar geçene kadar doktor tarafından önerilen yıkama ve bakım talimatlarına uymak saç köküne gelecek zararları önlemeye yeterli olacaktır.

2. Kabuklar dökülmüyor ne yapmam gerekiyor?

Saç ekimi sonrası kabuklar bazen normalden daha geç dökülebiliyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, losyonlama ve ÅŸampuanlama iÅŸlemi sıklaÅŸtırılabilir. Åžöyle ki; losyon geceden sürülüp, sabaha kadar saç tarafından emilmeye bırakılıp, sabah yeniden bir losyonlama iÅŸlemi yapılıp yıkanabilir. Bu iÅŸlemler saç ekimi sonrası kabuklanma sürecinin kendiliÄŸinden geçmesine yardımcı olacaktır. EÄŸer yapılan tüm uygulamalara raÄŸmen kabuklar 2 hafta içinde dökülmüyorsa, ekim doktoru bilgilendirilmelidir.

3. Kabuklarla birlikte saç köklerim de dökülüyor, ne yapılmalıdır?

Yıkama esnasında dökülen saçlar, derinin dışında kalan saç telleridir. Derinin içinde bulunan kökler içeride güvenle yaÅŸamaya devam eder. Saç tellerinin dökülmesi son derece normal bir durumdur, endiÅŸe edilmemelidir.

 


Ãœst